Besøk hos JFF, ZJA og Response Network i Zambia

Raphaela sammen med noen av judokaene i Livingstone.

Rett over nyåret ble Judo for fred kontaktet av Raphaela Kübler, som var student ved The Graduate Institute of International and Development Studies i Genève. Raphaela holdt på med en masteroppgave i International affairs, hvor hun undersøkte tre kjernespørsmål:

  • Hvordan kan fredsopplæring, sport for fred og utvikling, og tradisjonell kampsport bli enhetlig begrepsfestet?
  • Hvorfor er kampsport spesielt egnet som et verktøy for ikke-formell fredsopplæring?
  • Er det forskjeller mellom kampsportstiler? Hvis ja, hvilken skole eller stil passer best til hensikten med fredsopplæring på lang sikt?

Hennes mål var å se på pedagogikken og tilnærmingen til kampsport som idrett for fred i praksis og hvordan studenter, foreldre og trener oppfatter dem selv og deres sosiale miljø.

Judotrening i Livingstone.

For å belyse kjernespørsmålene så skulle oppgaven inneholde en case-studie, der hun ville studere et nåværende prosjekt som brukte tradisjonell kampsport som en tilnærming til ikke-formell fredsopplæring.

I den forbindelse hadde Raphaela undersøkt om det fantes noen kampsporter som hadde slike prosjekt, hvorpå Det Internasjonale Judoforbundet (IJF) var den eneste idrettsforeningen som aktivt promoterte kampsport som et verktøy for fred.

Raphaela ønsket derfor å besøke Judo for freds prosjekt i Zambia for å kunne undersøke pedagogikken og tilnærmingen ved kampsport for fred i praksis og hvordan studenter, foreldre og trenere oppfatter dem selv og deres sosiale miljø.

Mandag 27. mars landet Raphaela i Livingstone og hun oppholdt seg i Zambia i tre uker.  I løpet av oppholdet har Raphaela fulgt prosjektet i Livingstone, vært med på treningen og undersøkt hvordan disse foregår. I tillegg har Raphaela intervjuet flere av nøkkelpersonene i prosjektet, som JFF-leder Ole Moland, Mama og Hillary, generalsekretæren for det Zambiske judoforbundet, programstyrer ved Response Network, m.fl.

Judo-gjengen i Livingstone. Mama i hvit judogi til høyre, Hillary i blå judogi til venstre.

Observasjonen av prosjektet og intervjuene av nøkkelpersonene var for å få praktisk innsikt og en dyptgående forståelse for prosjektet og da muliggjøre en analyse opp mot problemstillingene.

I slutten av juni fullførte Raphaela masteroppgaven sin, og her kunne hun blant annet konkludere med at:

  • Kjernen i pedagogikken til judo er basert på prinsippene til «budo», der studenten trenes i å omgå fysisk vold når hun/han blir konfrontert med den. Derfor er judo godt egnet for målrettet anvendelse for alle over 7 år som utsettes for et voldelig miljø.
  • Når man undersøkte i forhold til fredsopplæringskonsepter, så var utfoldelsen av konfliktløsningsferdigheter og konfliktløsningsverdier nøkkelfaktorene, og her var tradisjonelle kampsporter (judo, karate, etc.) best egnet, sammenlignet med moderne kampsporter.
  • Desto større kapasiteten til forandring er, jo større er muligheten for at respektive idrett er tilpasset strategiske mål. Dermed, når man formaliserer og gjennomfører et prosjekt, er det viktig å vurdere det med hensyn til det tiltenkte resultatet.

JFF takker Raphaela for samarbeidet og ønsker henne lykke til videre!

Skrevet av Oscar Gulseth

Judoutøvere på vei hjem fra trening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.